Menü

PC Hírek
Fórum [reg. - nak]
Időjárás
Itt hirdess!

Vendégkönyv

     
Chat

<<-CLOSED->>

     
Szavazás
Közérdekű!
Legyen havonta új játék?

Igen!
Nem!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     
S.W.I.N.E
     
Sims 2
     
Call of Duty 2
     
S.W. Battlefront
     
S.W. Battlefront 2
     
GTA San Andreas
     
Age of Empires 3
     
Call of Duty
     
Call of Duty UO
     
Windows Trükkök

 

Windows Trükkök

 

Windows XP-s ötletek

Figyelmeztetés

A Windows Registry (gondatlan) szerkesztése az operációs rendszer és/vagy a rajta futó alkalmazások hibás működéséhez, illetve lefagyásához vezethet, és akár adatvesztést is okozhat.

mindezekért nem tudok felelősséget vállalni.

Óriási tippgyûjtemény

A Windows XP, akárcsak elõdei, szinte kimeríthetetlen lehetõséget kínál arra, hogy ügyes tippekkel és trükkökel felturbózzuk, egyszerûbbé, könnyebbé tegyük a használatát.

Mivel kompatibilis?

A Windows XP kompatibilis a Windows 95, a Windows 98 és a Windows ME rendszerben mûködõ legelterjedtebb ezer alkalmazás többségével, és a Windows 2000 Professional rendszerben mûködõ alkalmazások szinte mindegyikével, eltekintve a víruskeresõ programoktól, a rendszer segédprogramjaitól és a biztonsági másolatokat készítõ alkalmazásoktól (ezek többségéhez a gyártók megfelelõ frissítéseket bocsátanak ki a Windows XP megjelenésekor). Az olyan alkalmazások esetében, amelyeket a Windows korábbi verzióihoz készítettek, és nem mûködnek a Windows XP alatt, igénybe vehetõ a Windows XP egyik új funkciója, amely képes emulálni a legtöbb korábbi Windows-verzió környezetét. Ha egy régebbi alkalmazás nem a kívánt módon fut Windows XP rendszer alatt, az alkalmazás-kompatibilitási varázslóval könnyen megadható egy másik kompatibilitási üzemmód.

Problémák a hardvereszközök drájvereivel

Sajnos a hardverek esetében nem állítható az XP-kompatibilitás. Egy eszköz vagy mûködik az XP-vel, vagy nem, s ez utóbbinál már a drájver telepítése is meghiúsul a gyakorlatban. Ha a Windows 98/ME-rõl frissítünk XP-re, nézzük meg az Eszközkezelõben, hogy nem jelzi-e sárga felkiáltójel a hardver mûködésképtelenségét. Ehhez kattintsunk jobb egérgombbal a Sajátgép ikonra, majd az elõugró menübõl válasszuk a Tulajdonságok menüpontot. A Hardver fül alatt kattintsunk az Eszközkezelõ gombra. Kapcsoljuk ki a hibásan mûködõ eszközt.

Sosem fogyó memória

Amennyiben a Windows XP számára szûkké válik az operációs tár, bevet egy ügyes trükköt. Az operatív tár tartalmának egy részét kihelyezi a merevlemezre, így készít helyet az új programok számára. Ennek köszönhetõen a Windows XP-nek sose fogyhat el a memóriája, még akkor sem, ha több programot párhuzamosan használunk vagy óriási videofájlokat szerkesztünk. Viszont a merevlemez és RAM közötti "adatturizmus" jelentõsen lelassítja a számítógépet. Ezért a legjobb tuningolási akciók egyike a fizikai memória bõvítése, hogy megakadályozzuk a merevlemezre történõ kihelyezést. Egy XP rendszer számára a 256 Mbájtnyi RAM az ideális.

A Windows XP és az USB 2.0

Az új operációs rendszer eredeti verziója nem támogatja az USB 2.0-át. Ha ilyen eszközt csatlakoztatunk, megjelenik egy figyelmeztetés, hogy a nagysebességû eszköz csak csökkentett sebességgel fog üzemelni. A drájver telepítéséhez látogassuk meg az Update honlapját (windowsupdate.microsoft.com) és a Driver Updates részbõl töltsük le a Microsoft Driver Update-et. A drájver hiányozhat a listából, ha már korábban telepítettük valamelyik harmadik gyártó USB 2.0 drájverét.

Fel nem ismert PCMCIA-csatoló

Bizonyos PC-kártyákat a Windows XP nem ismer fel megfelelõen. Ezeket felkiáltójellel látja el az Eszközkezelõben, és nem ad rendszererõforrásokat a számukra. A probléma abból ered, hogy a drájver nem a megfelelõ helyen van. A Microsoft már elkészítette az idevágó javítókészletet, amelyet kérésre megküld.

A chipset drájverének telepítése

Ha telepítettünk minden XP-drájvert, felmerül a kérdés, vajon szükségünk van-e még valamire. Nos, a számítógépünk akkor fog zökkenõmentesen futni, ha telepítjük a megfelelõ chipset drájvereket is, amelyek az alaplap alapvetõ funkcióit irányítják. A legelterjedtebb VIA chipkészletek legújabb 4.40-es verziójú drájverét a www.viaarena.com honlapon található Drivers rész alól tölthetjük le. A drájver egy Mbájt méretû, és a letöltés után telepítenünk kell.

A notebook áramfogyasztásának csökkentése

Néha olyankor is hamar lemerül a notebook akkuja, amikor a processzor ismeri a takarékos üzemmódot is. Ennek az az oka, hogy az AMD PowerNow! technológiája optimálisan szabályozza, amely a processzor teljesítményét, s növeli a akkuk üzemidejét, még nem volt kész akkor, amikor az XP-t a piacra dobták. A frissítés egy kiegészítõ drájver formájában érhetõ el. A Microsoft letöltési oldalán keresési kulcsszónak adjuk meg az amdk7 kifejezést és operációs rendszernek válasszuk az XP-t.

Új alaplap, új XP

Ha az új alaplap beépítése után a rendszer Inaccessibe_boot_device hibaüzenettel indul, akkor a hiba oka az alaplapi chipkészlet hardverspecifikus IDE-drájverében van. Ha az új alaplap más chipkészlettel van szerelve, a Windows XP el sem indul. A szabványos IDE-dájver rendkívül körülményes telepítésének csak a profik ugorjanak neki. Jobb megoldás az operációs rendszer újratelepítése.

A hardver felismerése

Elõfordulhat, hogy le szeretnénk tölteni a grafikus kártyánk XP-drájverét, de nem tudjuk, hogy ki gyártotta. Nos, a legtöbb esetben az eszközön megtalálható az úgynevezett FCC-kód. Ezt a készülék hátuljáról vagy valamelyik felragasztott matricáról olvashatjuk le. Adjuk meg az FCC-kódot a www.fcc.gov/oet/fccid/ oldalon található beviteli mezõben, és kattintsunk a Start Search gombra. A találati mezõben lévõ linkre kattintva eljutunk a gyártó honlapjára, ahol a Support, Downloads vagy a Driver rész alatt megtaláljuk a keresett meghajtót.

Helyes BIOS-beállítások

Ha a nyomtató néhány oldalanként csak hieroglifákkal írja tele a lapot, akkor valószínûleg nem stimmel valami a periféria és a Windows XP-s számítógép közötti adatáramlással. A BIOS ide vonatkozó beállításának változtatásához indítsuk újra a gépet, és nyomjuk meg azt a gombot, ami a BIOS-t behozza (ez legtöbbször a Del). A BIOS alapértelmezett beállítása gyakran a lassú, közvetett adatáramlási mód. Állítsuk az átvitelt ECP-re (Enhanced Capability Port), EPP-re (Enhanced Parallel Port), vagy ezek kombinációjára ECP/EPP. Ezt a beállítást a BIOS gyártójától függõen az Integrated Peripherals alatti Onboard Parallel Mode, vagy az Advanced; Peripheral Setup alatti Parallel Port Mode, vagy az Advanced; I/O Device Configuration alatti Parallel Port menüpontokban találhatjuk meg.

IDE-merevlemezek NTFS alatt

Ha az aktivált cache-sel használt IDE-merevlemezeknél NTFS fájlstruktúrát választunk, akkor az NTFS-re történõ átállás után Stop 0xED… hibaüzenetet kapunk. Ha a recovery-console nem mûködik, akkor segít egy frissítés (2002. február 10.), amelyet a Windows Update (http://windowsupdate.microsoft.com) segítségével választhatunk ki és telepíthetünk.

A félresikerült BIOS-frissítés megmentése

Ha frissíteni szeretnénk a BIOS-unkat, de az félresikerül, akkor még mindig megmenthetõ az alaplap. A legtöbb BIOS esetében ugyanis van egy 4 Kbájt méretû rész, a boot-block, amely nem íródik felül frissítéskor. Ezzel elérhetjük a lemezmeghajtónkat.

AMI-BIOS: Vegyük elõ azt a bootlemezt, amellyel frissíteni próbáltunk. Egy másik PC segítségével nevezzük át a régi BIOS-fájlt amiboot.com-ra. Az újraindítás során tartsuk lenyomva a Ctrl+Home billentyûket addig, amíg a lemezmeghajtó LED-je kialszik, majd indítsuk újra a gépet.

Award-BIOS: Állítsunk le egy másik PC-t DOS módban, majd hozzunk létre új indítólemezt a format a: /s paranccsal. Másoljuk fel a lemezre a frissítõ szoftvert, a BIOS-állományt és egy autoexec.bat-ot, amely egyetlen sorból áll: name.exe name.bin /py /sn. Ezt egyszerûen elintézhetjük például a Notepad-ban. A name.exe a frissítõ szoftver, a name.bin pedig a BIOS-állomány legyen. Indítsunk a lemezzel, majd amikor a kontroll-lámpa kialszik, a fõkapcsoló újbóli megnyomásával ismét indítsuk el a gépet.

Kompatibilis hardverek listája

Ha olyan hardverhez keressük az XP-kompatibilis drájvert, amely már az új operációs rendszer megjelenése elõtt is a piacon volt, legcélszerûbb idõrõl-idõre meglátogatni a gyártó honlapját (www.gyártó.hu vagy www.gyártó.com). Ha ott nem találunk kifejezetten XP-hez ajánlott drájvert, nézzünk utána a Microsoft által összeállított, az XP-vel kompatibilis hardverek listáján (www.microsoft.com/hcl). Ez a lista meglehetõsen teljes körû és aktuális, ráadásul eszközök szerint csoportosították.

Ha a rendszer állandóan összeomlik

Elõfordulhat, hogy mindent rendesen csatlakoztattunk, hosszabb üzem után azonban az XP lefagy. Ekkor valószínûleg túlságosan felmelegszik a számítógép háza, sõt az is elképzelhetõ, hogy a processzor vagy a grafikus kártya hûtõje felmondta a szolgálatot. Kapcsoljuk ki a számítógépet, és húzzuk ki az elektromos csatlakozót is. Vegyük le a ház oldalát, majd állítsuk be úgy a gépet, hogy rálátásunk legyen mind a processzor, mind a grafikus kártya ventilátorára. Ismét csatlakoztassuk és kapcsoljuk be a gépet. Mindkét ventilátornak forognia kell. Ha nem mûködnek, nézzük meg a kábeleik csatlakoztatását, vagy ha szükséges, vegyünk új hûtõventilátort. Az is elképzelhetõ, hogy a házban össze-vissza tekergõ kábelek akadályozzák a hõleadást. Fogjuk össze kötegelõvel a kábeleket, vagy egy egyszerû gumigyûrûvel, és helyezzük úgy el a kötegeket, hogy ne akadályozzák a szabad légáramlást.

A jumperek helyes beállítása

Ha második, vagy további merevlemez-meghajtót építünk a gépünkbe, ügyeljünk a jumperek helyes beállítására. Ezek kis, összeköthetõ áramkörvégzõdések a meghajtó hátulján, a kábelaljzat mellett. A jumperek beállításával határozhatjuk meg, hogy milyen módban (master, slave) használjuk a meghajtót. Egy IDE-csatolóra egy master és egy slave meghajtó köthetõ. Ha véletlenül mindkettõt ugyanúgy állítottuk be, a rendszer csak az egyiket fogja felismerni. Ennek megoldásához állítsuk át az ugyanarra az IDE-csatolóra kötött meghajtók egyikének a jumpereit. Az átállítást a meghajtón látható ábra szerint végezhetjük el. Figyeljünk arra, hogy az operációs rendszer a master meghajtóra legyen telepítve.

Ha nem ismeri fel a rendszer az USB-eszközt

Különösen a régebbi számítógépek esetében a BIOS-ban külön kell aktiválni az USB-felismerést. Indítsuk újra a gépet, és a bootolás során tartsuk lenyomva azt a billentyût, amely behozza a BIOS képernyõjét (ez a legtöbbször a Del). Keressük meg az USB Legacy Support menüpontot. A BIOS-ban történõ navigáláshoz a képernyõ alján találunk segítséget. Engedélyezzük az USB Legacy Supportot az Enabled vagy az Auto beállításával. Az F10 és a Z gombok megnyomásával zárjuk be a BIOS-t, és hagyjuk újraindulni a gépet.

Alaplapra integrált hangkártya

Ha az alaplapra integrált hangkártya mellé utólag egy másikat építünk, rendszerint nincs semmi probléma. Az integrált hangkártyát azonban ki kell kapcsolnunk a BIOS-ban. Indítsuk újra a gépet, és hívjuk elõ a BIOS-ablakot. Az Integrated Peripherals alatt keressük meg az Onboard Sound Controller menüpontot, és állítsuk Disabled-re. Mentsük el a BIOS beállítását, és indítsuk újra a gépet. Ha nem találunk ilyen menüpontot a BIOS-ban, elképzelhetõ, hogy egy jumpert kell átállítanunk az alaplapon.

Nem mûködik a játékvezérlõ

A Windows XP-re történõ frissítés során elõfordulhat, hogy a játékvezérlõ nem aktualizálódik, és ezért nem mûködik. Ez a probléma megoldható, ha az összes aktualizálási lépés után újratelepítjük azt. Ehhez kattintsuk kétszer a Control Panelon a Játékvezérlõkre, és nyomjuk meg a Hozzáadás gombot, majd válasszuk ki a megfelelõ készüléket.

Nem telepítõdött a nyomtató drájvere

Elõfordulhat, hogy a nyomtató telepítését segítõ varázsló a Létrehozás gomb megnyomása után olyan hibaüzenetet ad, amely szerint nem tudta sikerese végrehajtani a telepítést. Ez arra utal, hogy olyan Windows 98/ME nyomtatódrájvert használunk, amely nem kompatibilis az új operációs rendszerrel. Ennek elkerülése érdekében használjunk XP vagy 2000 drájvert.

Hibás nyomtatófelismerés

Ez a jelenség még olyankor is elõfordulhat, ha a nyomtató amúgy hibátlanul mûködik. Ilyen esetben a gyártó által kiadott telepítõvarázsló nem engedi meg a hardvervarázslónak, hogy lezárja a nyomtató felismerését. Indítsuk el a Vezérlõpulton a hardvervarázslót, hogy az végre rendesen lefuthasson, és ne ismerjen fel többé új nyomtatót. Az USB billentyûzetek mellett az USB egereknél is elõfordulhat, hogy nem mûködik az XP-re történõ frissítés után. Ha az eszközöket az USB-elosztón keresztül használjuk, próbáljuk meg közvetlenül a géphez csatlakoztatni azokat. Ha ez nem segít, kössük egy PS/2-átalakítóval a géphez. Ha ez sem jelent megoldást, bizonyos esetekben segíthet a BIOS frissítése, ám ezt csak tapasztalt felhasználóknak javasoljuk.

Gyors lemezelérés a DMA-val

A rendszer szûk keresztmetszetét a merevlemezek, a CD-olvasók és az egyéb adathordozók jelentik, sehol sem fékezõdik le ennyire az adatáramlás. Fontos tehát, hogy az ilyen adatok elérését minél jobban felgyorsítsuk, és gondoskodjunk a processzor minél kisebb terhelésérõl. A modern rendszerek a DMA-t (Direct Memory Access) használják erre. A lemezegységek közvetlenül, a processzor különösebb terhelése nélkül helyezik el az adatokat az operatív tárban. Ahhoz, hogy ezzel valóban idõt lehessen megtakarítani, a DMA-nak aktívnak kell lennie. Kattintsunk a Start menüben a Sajátgépre az egér jobb oldali gombjával, majd válasszuk a Kezelést. Megnyílik a számítógép-kezelés ablaka. Itt kattintsunk az Eszközkezelõre. Kettõs kattintással nyissuk meg az IDE ATA/ATAPI Vezérlõket. Most tehát azokat a lemezegység-vezérlõket láthatjuk, amelyekhez a merevlemezek és a CD-olvasók/írók csatlakoznak. Kattintsunk duplán az Elsõdleges IDE csatornára, és nyissuk meg a Speciális beállítások regiszterlapot. Most mindkét készüléket láthatjuk, amely ehhez a vezérlõcsatornához csatlakozhat. A Windows XP ilyenkor automatikusan alkalmazza a DMA-t, amennyiben a csatlakozó lemezegységek elboldogulnak ezzel az üzemmóddal. A Jelenlegi átvitel módja mezõben láthatjuk, hogy melyik üzemmódot használják ténylegesen a lemezegységek. Ha itt Ultra-DMA áll, akkor tudhatjuk, hogy a lemezegységünk a lehetõ leggyorsabb utat választja. Ha ezzel szemben itt csak a PIO üzemmódot vagy egy másik nem DMA üzemmódot találunk, holott fölötte a Ha rendelkezésre áll, akkor DMA opció aktív, akkor a rendelkezésre álló merevlemez feltehetõleg elavult típus, nem támogatja a DMA-t és ezzel lefékezi a rendszert. Itt tehát ésszerû hardverberuházásokra lesz szükség a jövõben. Ismételjük meg az ellenõrzést a másodlagos IDE-csatornára is.

Hozzáférés-ellenõrzés

A Windows XP nem enged bárkit a számítógépre. A használat elõtt be kell jelentkezni. Egy áttekinthetõ üdvözlõ oldalon az összes rendelkezésre álló fiókot megjeleníti. Kattintással lehet bejelentkezni, és ha a fiók jelszóval védett, akkor egy szöveges mezõ is megjelenik a bevitelhez. A Vezérlõpult Felhasználói fiókok nevû modulja szabályozza a felhasználói fiókokat és az ezekhez kapcsolódó jogokat. Ezen kívül változtathatunk az üdvözlõ-bejelentkezõ ablak kozmetikáján is, és például a megadott képek helyett mindegyik felhasználóhoz egy igazi portréfényképet jeleníthetünk meg. Aki jobban szereti a klasszikus bejelentkezõ ablakot, az persze ezt is aktiválhatja.

A DirectX 8.1 és az AMD

Sajnos az AMD processzorok és a DirectX 8.1 verziója között fellép némi inkompatibilitás. A Microsoft eszközét használó programok egy hibaüzenet kíséretében bezárják magukat. Az Intel processzorok esetében nem fordul ilyesmi elõ. Az idevágó hibajavítást csak kifejezett kérésre küldi meg a Microsoft, de elképzelhetõ, hogy hamarosan mindenki számára hozzáférhetõ lesz a javítócsomag, ezért keressünk rá néha a Download Center-ben.

A DirectX támogatás tesztelése

Számos multimédia-alkalmazás és a legtöbb játék használja a DirectX-et, hogy a különösen gyors 3D grafikákat, hangkártyákat és joystickeket meg tudják hajtani. Azt, hogy a DirectX hibátlanul mûködik-e, a rejtett DXDIAG tesztprogrammal tudjuk megnézni. Válasszuk a Start menüben a Futtatást, és adjuk ki a DXDIAG parancsot, majd kattintsunk az Enter-re. Az eszköz indulása eltart néhány másodpercig, és a képernyõ ezalatt az idõ alatt villódzhat. Ezt követõen egy rendszeráttekintés és számos regiszter jelenik meg, amelyekkel DirectX drájverünk mûködõképességét tesztelhetjük. Kattintsunk például a Megjelenítés regiszterre. Ekkor a DirectDraw és Direct3D kapcsolóval ellenõrizhetjük a DirectX képmegjelenítõ funkciókat. Ha egy teszt nem sikerülne, vagy ha a tesztkapcsolók valamelyike, mint például a Direct3D tesztelése, nem aktív, akkor arra következtethetünk, hogy a grafikus kártyánk, legalábbis jelenleg, nem támogatja ezt a funkciót. Az esetek többségében a készülék illesztõprogramja tehet errõl. Vagy nem ismerte fel a Windows XP a grafikus kártyánkat, vagy elavult illesztõprogramot használunk. Információkat és a hardverrel kapcsolatos problémamegoldásokat úgy kaphatunk, ha a Start menüben a Súgó és támogatás menüt választjuk. Ezután kattintsunk jobbra az Eszközökre és a bal oldali Eszközök listában a Sajátgép adataira. Kattintsunk a Rendszerre telepített hardvereszközök és szoftverek állapotának megjelenítése opcióra. A Windows XP automatikusan elkészít egy jelentést, és a Problémakezelés link segítségével megkapjuk a lehetséges problémamegoldásokat tartalmazó megfelelõ súgóoldalakat.

Eszközök biztonságos eltávolítása

Ha az USB-kamera deaktiválását jelzõ ikon nem látható a jobb alsó sarokban, elvileg akkor is kihúzható a készülék. Az USB ugyanis támogatja a hot-plug technológiát, azaz a készülékek üzemközbeni csatlakoztatását és eltávolítását. Az Eszköz biztonságosan eltávolítható ikon elsõsorban arról gondoskodik, hogy ne károsodjanak a külsõ adattárolók, ha adattovábbítás közben távolítjuk el a készüléket. Biztonsági okokból kapcsoljuk ki manuálisan az eszközt a Start menü Futtatás parancssorában kiadott következõ paranccsal: rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll. Az OK és a Befejezés megnyomása és a kívánt készülék kiválasztása után megjelenik az eltávolítást engedélyezõ ikon.

Windows problémák önálló megoldása

A Windows XP-vel egy hibaelhárító eszközt is kapunk, amelynek köszönhetõen elsõsorban a hálózattal, a nyomtatóval, a hardverek és eszközök beállításaival kapcsolatos problémákra kaphatunk választ. A hibaelhárító programot a Start menü, Súgó és felhasználói támogatás sorában találjuk Egy probléma megoldása néven. A felmerült hibának megfelelõen több kérdést is meg kell válaszolnunk, mielõtt konkrét megoldást javasolna a program.

Biztonsági javítócsomagok (1.)

A lényeges biztonsági javítócsomagot a legegyszerûbben az automatikus frissítésen keresztül szerezhetjük be, amelyet a Start menüben, a Programok között találunk. Ezzel a számítógépünk automatikusan felcsatlakozik a Microsoft update-oldalára. A szerver átvizsgálja a már telepített komponenseket. Csak annyit kell tennünk, hogy mindig kattintsunk a Frissítés keresése, a Frissítés vizsgálata és telepítése, és a Telepítés gombra, amikor azok megjelennek. A letöltés és a telepítés automatikusan zajlik, és ezzel fel is kerülnek a gépünkre a legfontosabb biztonsági javítások a Windowshoz, az Internet Explorerhez és az Outlook Expresshez.

Biztonsági javítócsomagok (2.)

A Microsoft a javítások egy részét egy másik csoportba sorolta. Indítsuk el a Windows Update-et, és kattintsunk a Windows XP linkre. A kiegészítõ frissítések listájánál kattintsunk az internetes biztonságot érintõ javításoknál a Hozzáadás gombra. A kiválasztott elemeket a Frissítés vizsgálata és telepítése valamint a Telepítés gombbal tudjuk letölteni.

Egységes javítócsomag a Médialejátszóhoz

A Médialejátszó új, egységes frissítésének a telepítése elõtt nem kell letölteni az összes elõzõ javítócsomagot, elég, ha telepítjük az aktuális javítócsomagot
(http://download.microsoft.com/download/ winmediaplayer/Update/320920/WXP/EN-US/wm320920_8.exe).
Ez kiterjed az eddig ismertté vált hibákra és biztonsági résekre. Ügyeljünk azonban, mert a Microsoft gyors egymásutánban két javítócsomagot is kiadott, amelyek közül az elsõ hibás volt. Csak az újabb, 320920 jelzésû védi megbízhatóan a rendszerünket.

Fájlok kézi tömörítése

A ritkán használt mappákat és fájlokat kézzel is tömöríthetjük - és persze ki is csomagolhatjuk. Ennek csupán az az elõfeltétele, hogy a merevlemezünk az NTFS fájlrendszert használja. Kattintsunk egy fájlra vagy egy mappára az egér jobb oldali gombjával, és válasszuk a Tulajdonságokat. Kattintsunk az Általános regiszterlapon a Speciális kapcsolóra. Ez a FAT32 lemezeknél hiányzik. Most kapcsoljuk be a Tartalom tömörítése helymegtakarítás végett opciót. Ezután kattintsunk az OK-ra. A mappa vagy a fájl most helytakarékosan tárolódik el. Ismertetõjelként a mappa vagy a fájl neve fekete helyett kéken jelenik meg. A tömörített fájlokkal a szokott módon dolgozhatunk tovább. A Windows XP a fájlok megnyitásakor a kicsomagolást önállóan intézi, majd az eltárolásnál ismét tömörít. Mivel ezekhez az eljárásokhoz idõre van szükség, ezért csak olyan fájlokat és mappákat tömörítsünk, amelyeket nem használunk túl gyakran. Ha a tömörített fájlokat vagy mappákat ismét állandóra ki akarjuk csomagolni, akkor az imént ismertetettek szerint járjunk el, és töröljük az opciót. És mi a helyzet, ha a tömörített fájlok és mappák nem jelennek meg más színnel? Akkor kapcsoljuk be ismét ezt az opciót. Ehhez az Intézõ ablakában válasszuk az Egyebek/Mappa opciók-at és kattintsunk a Nézet regiszterre. Kapcsoljuk be A kódolt vagy tömörített NTFS fájlok megjelenítése más színnel opciót.

A PC biztonsági felülvizsgálata

A Microsoft nem oly rég óta egy rendkívül kényelmes módját kínálja a rendszerünkön lévõ biztonsági rések felderítésének. A Microsoft Baseline Security Analyzer felméri, hogy milyen frissítések és biztonsági javítások hiányoznak a gépünkrõl. Az eszközt a
http://download.microsoft.com/download/win2000platform/Install/1.0/NT5XP/EN-US/mbsasetup.msi
címen érhetjük el.

Biztonságos fájlrendszer

A szokványos telepítés után a felhasználók fájljai nincsenek igazán biztonságban. Igazi biztonságot csak az jelent, ha NTFS fájlrendszerûvé alakítjuk a Windows partíciót. Ekkor jelszóval védhetjük a meg nem osztott könyvtárakat, fájlokat. Az NTFS-re történõ átálláshoz adjuk ki a Start menü Futtatás parancssorában a következõ utasítást: convert c: /fs:ntfs, ahol a c azt a meghajtót jelöli, amit konvertálni akarunk. Az enter lenyomása után kövessük a megfelelõ lépéseket. A konvertálás csak néhány percig tart, majd újra indul a gépünk. Jelöljük ki azokat a könyvtárakat, fájlokat amelyeket titkosítani akarunk, és a jobb egérgomb lenyomásával hívjuk elõ a helyi menüt. A Tulajdonságok menüpont alatt válasszuk ki a Megosztás fület, és jelöljük be az Ez a könyvtár nem megosztott opciót.

Biztonságos BIOS frissítés

A BIOS frissítés mindig kényes téma, de például a processzor cseréjekor elõfordulhat, hogy nem tudjuk kikerülni. Az újabb alaplapok esetében, amelyek egy kiegészítõ lehetõséget is felajánlanak az indítás során (pl. Hit Alt+F2 to enter flash utility) biztonságosan elvégezhetõ a frissítés. Válasszuk ezt az opciót, hiszen ez garantálja, hogy a félresikerült frissítési próbálkozás után visszaálljon az eredeti BIOS. Ez a BIOS memóriájának egy védett, elhatárolt részének köszönhetõ, amely mindig lehetõvé teszi, hogy elérjük a lemezegységet - s ezáltal akármelyik BIOS verziót.

Biztonságos szörfözés második felhasználóként

Második felhasználói profilt még akkor is érdemes létrehozni, ha csak egyedül használjuk a gépet. Az alapesetben létrehozott, korlátlan jogokkal rendelkezõ adminisztrátor felhasználó mellett érdemes egy korlátozottat is készíteni. Munkához mindig ezzel az azonosítóval jelentkezzünk be. Ennek az indoka az, hogy ha valaki az interneten keresztül hozzáfér a számítógépünkhöz, annak csak annyi - korlátozott - jogosultsága lesz, mint az éppen bejelentkezett felhasználónak.

Biztonsági ellenõrzés a levelezõprogramnak

Az Outlook és Outlook Express levelezõprogramok a script-nyelvek támogatása miatt különösen ki vannak téve a hackerek és vírusok támadásainak. Ezért nagyon fontosak a megfelelõ biztonsági beállítások. Egyszerû lehetõséget nyújt az érzékeny pontok vizsgálatára a
http://scan.securitypool.de/emailcheck internetoldal. Itt adjuk meg az e-mail címünket! Ekkor kapunk egy válaszlevelet, amely elemzi a levelezõprogram hiányosságait. Az oldal más levelezõprogramok esetében is használható.

Biztonságosabb Outlook Express

Az Outlook Express 6 levelezõprogramot nem lehet igazán biztonságossá tenni, mert a Windows XP beépített levelezõprogramjában nem lehet kikapcsolni a HTML-levelek megjelenítését. Ezeken keresztül pedig káros HTML-utasítássorokat lehet lefuttatni. A biztonságot viszont megerõsíthetjük azáltal, hogy korlátozzuk a programkódok jogosultságait. Kattintsunk az Extrák menü Opciók sorára. A Biztonság fül alatt aktiváljuk a Korlátozott oldalak zónája (biztonságosabb) opciót. Letilthatjuk továbbá az összes csatolmányt a Csatolmányok megnyitásának, mentésének tiltása opcióval.

ActiveX kikapcsolása

Sajnos még a sima internetes szörfözés is jelent biztonsági kockázatot, hiszen az úgynevezett ActiveX-vezérlõkkel bizonyos oldalak önállóan hajthatnak végre utasításokat a gépünkön. Ez nagyon veszélyes, ezért tiltsuk le ezeket a vezérlõelemeket. Ehhez válasszuk az Internet Explorer Eszközök menüjének Internetbeállítások sorát. A Biztonság fül alatt jelöljük be az Internetet, majd nyomjuk meg az eygyéni szint pontot. A megnyíló listában az ActiveX-vezérlõk öt válfaját találjuk. Kapcsoljuk ki mindet, és nyomjuk meg az OK-t. Az Igen után újabb OK következik. No persze arra persze mérget vehetünk, hogy ezek után nem fognak jól megjelenni egyes oldalak.

Az indexelõ szolgáltatás kikapcsolása

Az indexelõ szolgáltatás egy olyan szerviz, amely titkon fut a háttérben, és a merevlemez tartalmát kutatja. Az eredmény egy címszójegyzék, a fájlnevekkel és a fájlok tartalmával. Ezzel a címszójegyzékkel késõbb különösen gyorsan és nagy találati biztonsággal lehet megtalálni az elkallódott fájlokat. Sajnos az indexelõ szolgáltatás óriási mértékben lefoglalja a processzort és a címszófájlok is rengeteg helyet foglalnak. Ezért az indexelõ szolgáltatás alapértelmezésben ki van kapcsolva. Csak nagyon gyors rendszereken érdemes használni, és ott is csak akkor, ha gyakran kell teljes szöveges keresést végeznünk, például ha a gépet tudásbázisként használjuk. Ha a számítógépünk hirtelen csak lassan kezdene reagálni, vagy a merevlemez hangokat hallat, holott semmi fárasztót nem végeztetünk a géppel, akkor lehet, hogy véletlenül bekapcsoltuk az indexelõ szolgáltatást. Így kell ismét kikapcsolni: A Start menüben válasszuk a Keresést. Kattintsunk a Beállítások módosítására. Most kattintsunk az Indexelõ szolgáltatással (gyorsabb helyi keresések) opcióra. Válasszuk a Nem, nem engedélyezem az indexelõ szolgáltatást lehetõséget. Ezután kattintsunk az OK-ra.

Valamennyi fájltípus megjelenítése

Alapbeállítás szerint a Windows nem jeleníti meg a fájl kiterjesztését az ismert fájltípusok esetében. Ez nem biztonságos, ha rosszindulatú fájlokat kapunk e-mail csatolmányként. Legjobb, ha megjelenítünk minden kiterjesztést. Ehhez válasszuk az Intézõ Eszközök menüjének Mappa beállításai pontját, ahol a Nézet fül alatt deaktiváljuk az Ismert fájltípusok kiterjesztésének elrejtése opciót.

Védett programok futtatása

Még akkor is tudjuk az adminisztrátoroknak szánt programokat használni, ha Biztonságos szörfözés második felhasználóként tippünknek megfelelõen korlátozott jogú felhasználóként dolgozunk a gépünkön. Ehhez kattintsunk a jobb egérgombbal a választott program ikonjára, és a helyi menübõl válasszuk a Futtatás… pontot. Adjuk meg az adminisztrátor jelszót, és már indul is a program.

Elveszett helyreállítási pontok

Ha a helyreállítás során nem a legújabb állapotot választjuk, akkor a választott állapot utáni mentések elvesznek, hiszen a régebbi mentés létrehozásának idõpontjában még nem tudhatott a rendszerünk az utána következõkrõl.

Hiányzó biztonsági opciók

A könyvtárak, fájlok helyi menüjének Megosztás és biztonság részébõl hiányzik a Biztonság opció. Szerencsére ez a pont csak el van rejtve. A Professional verzió esetében kattintsunk az Intézõ Extrák menüjének Könyvtárbeállítsok pontjára. Kapcsoljuk ki az Egyszerû megosztás alkalmazása (javasol) opciót. Ezek után pontosan beállíthatjuk a biztonsági paramétereket.

Hiányzó adminisztrátor-jelszó

A Home változat alapesetben nem kéri jelszó megadását az adminisztrátor-felhasználóhoz. Indítsuk el a Windows XP-t csökkentett módban, úgy, hogy a gép indulásakor lenyomjuk az F8-at. Csak csökkentett módban érhetõ el az adminisztrátor-felhasználó. A Vezérlõpulton kattintsunk kétszer a Felhasználókra. Itt válasszuk a Felhasználó módosítása, Adminisztrátor, Saját felhasználó változtatása menüpontokat. Adjuk meg a kívánt jelszót, és zárjunk be minden párbeszédablakot.

A tûzfal aktiválása

Az új Windows XP-nek beépített tûzfala van, amely ellenõrzi a bejövõ adatforgalmat. Vizsgáljuk meg, hogy aktiválva van-e a tûzfal. Ehhez nyissuk meg a Vezérlõpulton a Hálózati kapcsolatokat. A jobb egérgombbal hívjuk elõ az internet kapcsolatunk helyi menüjét, és aktiváljuk a tûzfalat.

Cookie-k kezelése az Explorerben

A frissítés után elõfordulhat, hogy külön kell aktiválnunk a cookie-k kezelését az Explorerben. Ennek az az oka, hogy az Internet Explorer 6-nak új, fejlesztett, P3P-n alapuló (Platform for Privacy Preferences) cookie-szûrõje van. Ez alapesetben közepesre állítja a biztonsági fokozatot, ami mellett néhány cookie nem mûködik. Az Eszközök, Internetbeállítások menün belüli Adatvédelem fülön állítsuk alacsony fokozatra a szabályozót.

A Windows PPPoE kliense

Sok, harmadik gyártó által fejlesztett, a DSL-kapcsolat használatához szükséges PPPoE-kliens nem telepíthetõ, vagy nem mûködik megfelelõen az XP alatt. Használjuk a Windows saját PPPoE kliensét, ha az internetszolgáltatónk ilyet igényel tõlünk. Kattintsunk a Start menüben a Beállításokra. Itt válasszuk a Hálózati csatlakozásokat, és indítsuk el a Varázslót. A következõ lépések sorra: Internet kapcsolat létrehozása, Kapcsolat manuális beállítása, Szélessávú Internet kapcsolat létrehozása, amely felhasználói azonosítót és jelszót kér. Adjunk valamilyen beszédes megnevezést a kapcsolatnak, illetve adjuk meg az azonosítónkat és a jelszavunkat. A Létrehozás gombbal befejezhetjük a mûveletet, majd a modemes kapcsolatokhoz hasonlóan betárcsázhatunk a szolgáltatóhoz.

Adatátvitel a Médialejátszóval

A Médialejátszó akkor hibázik sokat az adatfolyamoknál, ha aktív a tûzfalunk, meg van osztva az Internet kapcsolat és olyan szerverrõl töltünk le adatáramot, amely az úgynevezett user datagramm protokollt használja. Ilyenkor próbáljuk meg olyan másik helyrõl letölteni a mûsort, amely http-, tcp-, vagy multicast protokollt használ az átvitelhez. Elõbb azonban gyõzõdjünk meg arról, hogy ezek engedélyezve legyenek a Médialejátszóban. Válaszuk ki az Extrák menü Beállítások pontjából a Hálózatot. Itt be kell jelölni mind a négy protokollt.

Több száz Mbájtnyi megtakarítás

Csupán az NTFS fájlrendszer használatával is sok száz Mbájtnyi tárhelyet takaríthatunk meg, mivel az NTFS alatt a fájlok tárolása hatékonyabb. Egy példakönyvtár, amely a FAT32 alatt 340 Mbájt helyet foglalt el, az NTFS alatt mindössze 120 Mbájtra zsugorodott össze.

A Windows törölte az internet-csatlakozás jelszavát

Ez akkor fordul elõ, ha megszakítottuk a modemes vagy ISDN felcsatlakozást. A probléma azonban nem tûnik fel azonnal, hiszen a jelszó beviteli mezõjében folyton a Kattintson ide a jelszó beviteléhez szöveg jelenik meg. Annak érdekében, hogy a sorozatos hibás próbálkozások miatt ki ne zárjon minket a szolgáltató szervere, válasszuk az internet kapcsolat helyi menüjében a Tulajdonságokat, és az Opciókon belül csökkentsük le a sikertelen kapcsolatkori ismétlések számát tízrõl háromra.

Szoftverkompatibilitás (1.)

Ha a régebbi szoftverünk nem fut a Windows XP alatt, megpróbálkozhatunk a kompatibilitási jellemzõk állításával. A Start menü Programok sora alatt kattintsunk jobb egérgombbal a kérdéses programra, és a helyi menübõl válasszuk ki a Tulajdonságokat. A Kompatibilitás fül alatt jelöljük be a Program kompatibilitása: opciót, és válaszuk ki azt a környeztet, ahol eddig használtuk.

Szoftverkompatibilitás (2.)

Ha az elõbbi kompatibilitási beállítás nem mûködik, a régebbi szoftverünket viszont mindenképpen használni szeretnénk, telepítsük a legújabb Application Compatibility Update-et. A letöltés és a telepítés legegyszerûbben az automatikus frissítéssel végezhetõ el
(http://windowsupate.microsoft.com).

XP-kompatibilis Easy CD Creator

A Roxio a Basic és a Platinum változathoz is elkészítette azt a frissítést, amelynek a telepítése után az Easy CD Creator 5. verziója futtatható lesz az XP alatt. Ügyeljük arra, hogy az általunk használt (Basic, Platinum) változathoz való frissítést töltsük le (www.roxio.de/german/xpup/index.html). A Platinum verziónál aszerint kell frissítést választanunk, hogy milyen operációs rendszer alatt használtuk eddig.

CD Creator backup nélkül

Az Easy CD Creatorba épített backup program, a TakeTwo nem mûködik az XP alatt. Ha az elõzõ tippnek megfelelõen frissítettük a Platinum változatot, a TakeTwo automatikusan kikapcsolódik. Használjuk helyette az XP beépített backup programját.

XP-frissítés a WinOnCD 3.8-hoz

A WinOnCD 3.8 CD-író szoftverhez is van XP-frissítés, igaz, garancia és technikai támogatás nélkül. A frissítés a www.roxio.de/german/support/woc38_upxp.html címen található. A letöltött exe állományra kétszer kattintva elindíthatjuk a telepítést, majd kövessük az utasításokat!

Nem mûködik az erõvisszacsatolás

Az erõvisszacsatolás használatához szükség van arra, hogy a játékfejlesztõk beépítsék annak támogatását a játékba. Ha a botkormány nem mûködik, valószínûleg a játék nem támogatja azt. A régebbi játékokhoz és az erõvisszacsatolás támogatásához néha letölthetünk frissítéseket a gyártó honlapjáról.

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Látogatók száma
Indulás: 2006-03-21
     

Beállítás Kezdőlapnak!

 

Üdvözöllek a PC Cuccokon!

Társoldalam:

Tomfe2.hu - Kosár!

     

Hírek

Trükkök

FTP LE-FELTÖLT.
Windows Trükkök
Windows Trükk. 2.

Programok

Letöltés-vezérl.
Böngészők
Csevegő
Multimédia


     
Google PageRank

InterNational TOP 100

link csere linkcsere azonnal

TopTen - A tíz legjobb

WYW ۝ Globál Directory

Link, bannercsere szuja.hu

TopLista

     

Hirdetőhely kiadó!

~~Üdvözöllek a PC Cuccokon!~~  ~~Itt egy csomó cuccot találsz PC-vel kapcsolatban!~~  ~~Van játékokhoz leírás, windows tippek, letöltések-> böngészők, csevegők, stb...~~  ~~AZ OLDAL FOLYAMATOS FEJLESZTÉS ALATT ÁLL!~~  ~~Jó böngészést kíván: Tomfe~~  ~~Társoldalam: Tomfe2 ~~  


Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.